keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Tors fiske


Kumma juttu- blogissa ihmeteltiin tukholmalaista vuonna 1903 valmistunutta Tors fiske -veistosta. Kyseessä on patsas, jossa kuvataan skandinaavisen mytologian tarinaa Thorin ja maailmankäärme Jörmungandrin välisestä taistelusta. Patsas kuvaa Thoria lyömässä käärmehirviötä vasaralla.

"Thor ja Jörmungandr kohtasivat toisen kerran kun Thor ja Tyr matkustivat Hymir-jättiläisen saliin saadakseen suuren padan (noidankattilan) jumalien oluen valmistukseen. Hymir ja Thor menivät kalastamaan sen jälkeen kun Thor oli tappanut Hymirin palkintohärän käyttääkseen sen päätä syöttinä. Hymir ei aluksi tiennyt, mitä Thor yritti hänen häränpäällään pyydystää. Hän heitti häränpäisen syöttinsä veteen jossa Jörmungandr puraisi sitä. Thor veti mahtavan käärmeen ylös vedestä, jolloin se kohottautui ylös korkeuksiin veneen kohdalla, jota Hymir ja Thor käyttivät. Thor tarttui Mjölner -vasaraansa ja heitti sillä Jörmungandria, mutta Hymir katkaisi siiman koska pelkäsi Maailmankäärmettä, ja Jörmungandr painui takaisin pohjaan ennen kuin vasara osui siihen." (Wikipedia)


Tors fiske


Käärme on symbolina hyvin monitulkintainen. Sitä on käytetty monena aikakautena monessa eri kontekstissa. Sen tulkitseminen ei ole aivan yksinkertaista.

Käärme kuvaa esimerkiksi tietoa ja viisautta. Muun muassa Egyptissä ja Irlannissa druidistisen koulukunnan Muinaisia viisaita kutsuttiin käärmepapeiksi. Toisaalta käärme tunnetaan monissa mytologioissa myös ilkeänä ja pahana hahmona, mikä antaa käärmeen symboliikalle hyvinkin ristiriitaisen sävyn. Sama symboli edustaa niin hyvyyttä kuin pahuuttakin.

Kun "Eliitin" symboliikassa esiintyy käärmeen tappamisen teema, yksi sen selkeimmistä tasoista viittaa Ala-Egyptiä hallinneiden Hyksos-kuninkaiden palvomaan Seth-jumalaan. Egyptiläisessä mytologiassa on tarina Sethistä, joka surmaa veneestä käärmehirviö Apepin (myös Apophis). Tarinan samankaltaisuus Thorin ja Jörmungandrin väliseen taisteluun on ilmeinen.


Seth ja Apep



Toisaalta käärmeen tappaminen (voittaminen, kukistaminen) on tietyssä mielessä myös symboli tiedon ja viisauden saavuttamiselle - samaan tapaan kuin lohikäärmeen tappaminen on quintessence-tietoisuuden saavuttamisen symboli. Tähän liittyy mielenkiintoinen patsaan yksityiskohta: Thor käyttää aseenaan vasaraa - tunnettua vapaamuurarisymbolia. Lienee selvää mitä tällä veistoksella halutaan viestiä. Vasarasta enemmän kirjoituksessa Kolme seppän patsas.


Vapaamuurarilogo ja vasara



Thorin tarina on muuten paljon laajempi kuin yleisesti ottaen ymmärretään. Aiheesta kiinnostuneille suosittelen tutustumaan L.A. Waddellin teokseen The British Edda.

https://archive.org/details/Waddell-TheBritishEdda


1 kommentti:

  1. Tuolla Wikipediassa mainittiin, että maailmankäärmeen ”gandr”-loppuosa viittaisi tautia aiheuttavaan noidannuoleen. Ja noidasta tuli mutkan kautta mieleen Tolkienin "Gandalf". Onko näissä joku yhteys? Ja eikös se Bilbo lähtenyt sitä sormustakin juuri lohharilta noutamaan?

    VastaaPoista