lauantai 26. maaliskuuta 2016

Minna Canthin patsas


Kuopion Minna Canthin puistossa on Eemil Halosen vuonna 1937 valmistunut Minna Canthin patsas. Wikipedia kertoo:

Minna Canthin patsas Kuopion Minna Canthin puistossa on paljastettu vuonna 1937. Patsaan on suunnitellut suomalainen kuvanveistäjä Eemil Halonen. Patsas esittää istuvaa Minna Canthia, pronssivalos on korkeudeltaan 2,3 metriä ja patsaan graniittinen jalusta 2,4 metriä. Valos on valmistunut 1936.
Patsashankkeen taustalla olivat Suomalainen Naisliitto ja kuopiolaiset naisyhdistykset, jotka perustivat patsastoimikunnan ja keräsivät rahaa. Taiteilijat tekivät oma-aloitteisesti luonnoksia muistopatsaaksi. Lapinlahtelaissyntyinen Eemil Halonen teki useita luonnoksia, joissa hän kuvasi Canthia eri ikäisenä. Halonen sai muistomerkkitilauksen. Valitusta ehdotuksesta tehtiin luonnollisen kokoinen pahvimalli ja sen avulla kokeiltiin sopivaa sijoituspaikkaa. Se löytyi kaupungin keskustan koillisosasta.

Minna Canthin puisto on rauhallisella paikalla ruutukaava-alueen laidalla ja puiston valaistusolosuhteetkin vastasivat Halosen toiveita. Puistosuunnitelman teki Bengt Schalin.

Minna Canthin puisto on muodoltaan symmetrinen ja patsas sijoitettiin graniittialustalle nurmialueen keskelle. Patsas patsas paljastettiin 12. toukokuuta 1937, jolloin oli kulunut 40 vuotta Canthin kuolemasta.
Patsas seppelöidään vuosittain Minna Canthin päivänä 19. maaliskuuta.


Minna Canthin patsas Kuopiossa


Miksi Canth kuvataan istuvassa asennossa? Entä miksi hänellä on kädessään käärö?

Patsaan esoteerinen symboliikka avautuu sanaleikin kautta. Nimen Minna ensimmäinen tavu on Min - egyptiläinen kuun jumala.

Min was also a moon god - lunar gods tended also to be gods relating to moisture and thus of fertility. As a lunar deity Min was sometimes given the title "Protector of the Moon". In this capacity, the god was related to the Egyptian calendar - the last day of the lunar month was consecrated to the deity, and the day was known as "The Exit of Min". (touregypt.net)

Kuun jumala Min


Kuusymboliikasta enemmän kirjoituksessa Kuu-kultti.

Mitä saadaan, kun lasketaan yhteen kuu, istuva nainen ja kädessä oleva käärö?

Tarotissa kuu hallitsee korttia Ylipapitar. Kortissa on istuva nainen, jolla on kädessään käärö.


Ylipapitar


Canthista on toinenkin melko samankaltainen patsas - Jyväskylässä. Veistoksessa nainen on puoli-istuvassa asennossa ja kannattelee kirjaa. Joku voisi ihmetellä, että miksi kirja on avonainen kirja?


Minna Canthin patsas Jyväskylässä


Hassu sattuma, että avonainen kirja on vapaamuurarisymboliikassa hyvin usein toistuva elementti.


Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja

Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja

Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja

Vapaamuurarisymboliikkaa: avonainen kirja

Illuminati-symboliikkaa: avonainen kirja


Lisää tarot-patsaita ja esoteerista veistossymboliikkaa välilehdellä Esoteeriset patsaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti