perjantai 12. kesäkuuta 2015

Emil Aaltosen muistomerkki


Tampereen Emil Aaltosen puistossa on Raimo Utriaisen suunnittelema Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki. Tampere.fi kertoo:
"Vuorineuvos Emil Aaltonen (1869 -1949) loi Pohjoismaiden suurimman kenkätehtaan, jonka tytäryhtiöiksi sittemmin syntyivät teräs- ja muoviteollisuuden tuotantolaitokset.

Emil Aaltosen kulttuuriteko oli hänen nimeään kantavan säätiön perustaminen vuonna 1939 suomenkielisen tieteellisen työn tukemiseksi. Emil Aaltonen tunnetaan myös merkittävien kulttuurilahjoitusten tekijänä ja taiteen keräilijänä. Emil Aaltosen säätiö lahjoitti vuonna 1985 taidekokoelmansa Tampereen Taideyhdistys ry:lle, joka puolestaan on luovuttanut teokset ainaistalletuksena Tampereen kaupungille ja Tampereen Taidemuseolle. Teokset on sijoitettu julkisiin rakennuksiin ja museoihin.


Tammelantorin vieressä olevaan puistoon nousi Raimo Utriaisen suunnittelema ruostumattomasta teräksestä valmistettu Emil Aaltosen suihkukaivo vuonna 1969. Suuret teräskiekot työstettiin Lokomon metalliverstaalla. "Sen painavat terästahkot muodostavat mahtavan rytmisen sarjan pienin akselinsiirroin kaventuen alaspäin. Arkkitehtoninen ajattelu oli tämän yli neljä metriä korkean rakennelman kummina", kirjoitti tutkija Leena Ahtola-Moorhouse.


Teos symboloi teollisuuden dynaamista kehitystä. Suihkukaivo paljastettiin vuorineuvos Emil Aaltosen syntymän 100-vuotispäivänä 29.8.1969. Teoksen sijoituksen yhteydessä Tammelan torin puistoaluetta saneerattiin ja alue sai uudeksi nimekseen Emil Aaltosen puisto."

Emil Aaltosen muistomerkki


"Teos symboloi teollisuuden dynaamista kehitystä."

Varmasti.

Emil Aaltonen oli todellakin suuri lahjoittaja. Wikipedia kertoo:
"Emil Aaltonen lahjoitti varoja vuonna 1925 valmistuneen Tampereen Kirjastotalon rakentamiseen ja lahjoitti myös kirjastotalon edessä olevan Wäinö Aaltosen tekemän Aleksis Kiven patsaan.
Vuonna 1937 hän perusti nimeään kantavan Emil Aaltosen säätiön luovan tieteellisen työn tukemiseksi. Aaltonen rakennutti myös kirkon synnyinkyläänsä Sääksmäen Metsäkansaan ja avusti rahallisesti Korkeakosken ja Viialan kirkkojen rakentamista.
Emil Aaltosen ja hänen jälkeläistensä pitkäaikainen koti Tampereella, Aaltosen 1932 ostama Pyynikinlinna, toimii nykyään taide- ja teollisuusmuseona. Siellä on näytteillä osa Emil Aaltosen keräämästä 250 teoksen taidekokoelmasta."

Ottaen huomioon Aaltosen maineen, onko ihme, että hänen muistomerkissään on kuusi kiekkoa?


Lanttien VI - kauppias tekemässä lahjoitusta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti